Media Meubel

Een lage wandkast, een Media Meubel, gemaakt van delen van een oude Grenen servieskast, commode en Eiken vloerdelen.

 

Grootmoeders kast hergebruikt

Zoals zo vaak met oude meubels gebeurt, verandert het gebruik: eerst 60 jaar binnen als de servieskast, dan gedegradeerd tot 20 jaar afzien als gereeedschapkast in de schuur en tenslotte buiten neergezet… Gelukkig is deze kast niet op de afvalhoop beland, maar weer naar binnen gehaald en uiteindelijk (deels) hergebruikt voor een handgemaakt massief houten Media Meubel voor Evelyn. Het Meubel geeft als het ware “een knipoog” naar haar Oma …

Het ontwerp: “Terug in de tijd”

Het is een lage, geloten kast met drie kleppen. De kleppen worden gevormd door ouderwetse paneeldeurtjes. Het meest rechtse deel bevat gerestaureerde delen van de oude Grenen kast; duidelijk zijn alle gebruikssporen te zien. Het middelste deel heeft ook nog oude stukjes in zich, maar ook veel nieuwere. Het Linkerdeel is helemaal nieuw, van tweedehands vloerdelen van Eikenhout. In het  middendeel bevindt zich ook nog een oude kastlade en het staat op de oude, gerestaureerde Grenen pootjes. Verder naar links staan er nieuwe Eiken zusjes onder. De achterwand is eveneens van gerecycled hout: van de commode van de achterkleinkinderen en van resten van de originele paneeldelen van Grootmoeders kast.
Als je blik van links naar rechts dwaalt over het Media Meubel, dan kom je van het heden, via de geboorte van de “nazaten”, in de tijd van Oma: de kast vertelt haar eigen verhaal.

Paneeldeur restauratie: al die spijkers !

De rechterklep van het Media Meubel is gemaakt van een oud paneeldeurtje uit de servieskast. Het deurtje was in twee richtingen behoorlijk krom. Bij het uit elkaar halen van het deurframe bleek al snel dat naast de gebruikelijke houtverbindingen er meer dan 24 ! verzonken spijkers en schroeven waren gebruikt. Een hele toer om die te verwijderen, terwijl het toch al erg beschadigde deurtje niet verder onnodig moest lijden. Zaag, beitel en frees liepen helaas beschadiging op doordat de spijkers ook op volstrekt onverwachte plaatsen bleken te zitten. Uiteindelijk heb ik een metaaldetector moeten gebruiken om grotere schade te voorkomen. Een poging om het paneel met minder kromming opnieuw in elkaar te lijmen is niet gelukt, dus zat er niets anders op dan de krommingen aan één zijde eruit te schaven door verjonging van het frame en aan de andere zijde het frame op te dikken …. en dan het hele pakket opnieuw vlak te schaven. De opdikstukken zijn verzonken aangebracht, om te voorkomen dat ze bij vlakschaven zouden uitlopen in een te dunne “lip”. Waar nodig zijn er kleine gaatjes opgevuld met pasgemaakte stukjes hout. Al het gebruikte hout komt uit de oude kast zelf, natuurlijk.

 

 

Media Meubel: Grenen en Eiken

De oude onderdelen zijn van Grenen en de nieuwe van Eiken. Het rechterdeurtje bestaat geheel uit oud hout, maar het middelste bevat ook nieuwere Eiken delen. Deze zijn gemaakt uit oude vloerdelen, die op elkaar zijn gelijmd en passend geschaafd. Oude en Niewe delen aan elkaar maken is een uitdaging, aangezien de oude delen vaak krom en scheef zijn. De oude houten platte verbindingspennen zijn daarom eerst opgedikt en opnieuw vlak en in lijn met elkaar gemaakt. De sleufgaten in de “nieuwe” Eiken delen konden daardoor redelijk recht blijven, maar het was toch een hele toer om alles passend te krijgen zonder dat het deurtje scheef trok. Het paneel is van Oud Grenen. Het model van het oude sierkader is van de Grenen delen met een steekbeitel nagemaakt op de Eiken stukken, zodat rondom dezelfde rand ontstaat. In het deurframe zitten, net als bij de eerste deur, ronde Eiken sierpennen, gedraaid uit een reststuk. Uiteindelijk waren er nog een paar paslatjes nodig om het paneel strak in het frame krijgen en een paar kleine vulstukjes in de pengaten om het uitbreken bij het schaven te voorkomen. Het tweede deurtje heeft mooi dezelfde sfeer meegekregen als het eerste. Wanneer uiteindelijk alle handgemaakte pen-gat verbindingen van het deurframe keurig in elkaar passen, is altijd een klein gelukmomentje.

 

 

Het derde deurtje is geheel van Eiken gemaakt. Het frame is van op elkaar gelijmde oude vloerdelen. Ze zijn eerst volledig vlak geschaafd (zie video hierboven), omdat ze krom “geschoteld” waren. Het paneel bestaat ook uit twee tegen elkaar gelijmde Eiken delen, teruggeschaafd tot 9 mm. Het paneel is strak in de sponning gelijmd. Best spannend zo een dun paneel, aangezien het tijdens het maken al een beetje krom trok. Dit derde deurtje is helemaal recht, omdat alle onderdelen nieuw en recht zijn en dus perfect passend gemaakt konden worden. De drie deurtjes naast elkaar zijn ruim 2,5 meter; een lang mediameubel dus !
Indiddels is de totale constructietekening van het mediameubel klaar. Waarschijnlijk moet de kast in twee delen gemaakt worden om het eenvoudig te kunnen vervoeren …. of er moet een busje aan te pas komen…

 


 

 

Eiken en Grenen kastframe op vierkante bolpoten

Toen de deurtjes klaar waren heb ik een tekening van het kastframe gemaakt. Alle “balkjes” worden gemaakt uit 2 lagen verlijmde en in repen gezaagde Eiken planken. Het zijn dezelfde oude vloerdelen, als die waarvan de deurtjes zijn gemaakt. Aangezien ik krap in het Eikenhout zit, moet er behoorlijk worden gepuzzeld om alle onderdelen eruit te krijgen ! Onderstussen heb ik van wat op elkaar gestapeld restmateriaal een blok gelijmd en daar een kopie van de oude poot uit gemaakt. Daartoe is de oude vorm overgezet op een mal en toen het blok van vier kanten ingezaagd met de lintzaag. Daarna zijn alle ingezaagde uitsteeksels met een rasp verwijderd en is de poot in vorm geraspt. Tenslotte is hij met de hand mooi glad en op maat geschuurd. Hij is iets robuster dan het origineel, omdat de scherpe hoeken er nog niet zijn afgesleten

Het voorframe van de kast heeft sponningen voor de drie deurtjes en is 280 cm lang ! Tussen de deurtjes komen 8 cm brede frontpaneeltjes, waarvan de meest rechter van Grenen is. De deurtjes vallen iets terug in de sponning en staan op verhoogde onderstukken, om ruimte te bieden aan het openklappen. Het rechterdeel van het voorframe is van oude Grenen reststukken van de servieskast gemaakt. Zo verloopt de “verhalende tijdslijn” ook in het frame met de frontpanelen. Het goed haaks krijgen van alle verbindingen, zodat ze zonder geweld allemaal netjes in elkaar passen is een hele klus. De kleine rabatschaafjes met geleidingslatje komen hierbij goed van pas. Het gehele frame zit met pennen en gaten, gemaakt met de Domino, in elkaar.

De zijkanten en de achterkant van de kast worden aan de binnenkanten van het frame bevestigd, zodat ook daar een soort panelen ontstaan. De linkerzijkant wordt van Eiken, de rechter van Grenen. De vloer komt binnenin het frame en het massieve blad, dat ook uit Eiken en Grenen delen bestaat, wordt er bovenop gemaakt. Er komt een dikke Eiken stootlijst omheen.
 


 

Peter van Tienhoven

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

 

 

 2 Responses to Media Meubel

 1. Avatar
  Evelyn Veenendaal says:

  Een fantastisch project, waar heden, verleden, oud, nieuw en families met elkaar verweven worden.
  Peter je bent een houtkunstunaar met een eindeloze fantasie, voorstellingsvermogen en onnavolgbare precisie!
  Dankbaar dat ik dit hele proces van heel dichtbij mag volgen. Het wordt een meubel van onschatbare waarde voor mij!🙏

 2. Avatar
  Anja van Tienhoven says:

  Het wordt weer een kunstwerk!