Media Meubel

Een lage wandkast, een Media Meubel, gemaakt van delen van een oude Grenen servieskast, commode en Eiken vloerdelen.

 

Grootmoeders kast hergebruikt

Zoals zo vaak met oude meubels gebeurt, verandert het gebruik: eerst 60 jaar binnen als de servieskast, dan gedegradeerd tot 20 jaar afzien als gereeedschapkast in de schuur en tenslotte buiten neergezet… Gelukkig is deze kast niet op de afvalhoop beland, maar weer naar binnen gehaald en uiteindelijk (deels) hergebruikt voor een handgemaakt massief houten Media Meubel voor Evelyn. Het Meubel geeft als het ware “een knipoog” naar haar Oma …

Het ontwerp: “Terug in de tijd”

Het is een lage, geloten kast met drie kleppen. De kleppen worden gevormd door ouderwetse paneel deurtjes. Het meest rechtse deel bevat gerestaureerde delen van de oude Grenen kast; duidelijk zijn alle gebruikssporen te zien. Het middelste deel heeft ook nog oude stukjes in zich, maar ook veel nieuwe. Het Linkerdeel is helemaal nieuw, van Eikenhout. In het rechterdeel bevindt zich ook nog een oude kastlade en het staat op de oude, gerestaureerde Grenen pootjes. Verder naar links staan er nieuwe Eiken zusjes onder. De linker achterwand is van nieuw hout, de middelste van de commode van de achterkleinkinderen en het meest rechtse deel heeft nog de originele paneeldelen erin.
Als je blik van links naar rechts dwaalt over het Media Meubel, dan kom je van het heden, via de geboorte van de “nazaten”, in de tijd van Oma: de kast vertelt zijn eigen verhaal.

Paneeldeur restauratie: al die spijkers !

De rechterklep van het Media Meubel is gemaakt van een oud paneeldeurtje uit de servieskast. Het deurtje was in twee richtingen behoorlijk krom. Bij het uit elkaar halen van het deurframe bleek al snel dat naast de gebruikelijke houtverbindingen er meer dan 24 ! verzonken spijkers en schroeven waren gebruikt. Een hele toer om die te verwijderen, terwijl het toch al erg beschadigde deurtje niet verder onnodig moest lijden. Zaag, beitel en frees liepen helaas beschadiging op doordat de spijkers ook op volstrekt onverwachte plaatsen bleken te zitten. Uiteindelijk heb ik een metaaldetector moeten gebruiken om grotere schade te voorkomen. Een poging om het paneel met minder kromming opnieuw in elkaar te lijmen is niet gelukt, dus zat er niets anders op dan de krommingen aan één zijde eruit te schaven door verjonging van het frame en aan de andere zijde het frame op te dikken …. en dan het hele pakket opnieuw vlak te schaven. De opdikstukken zijn verzonken aangebracht, om te voorkomen dat ze bij vlakschaven zouden uitlopen in een te dunne “lip”. Waar nodig zijn er kleine gaatjes opgevuld met pasgemaakte stukjes hout. Al het gebruikte hout komt uit de oude kast zelf, natuurlijk.

Media Meubel: Grenen en Eiken

>>>>>>>> meer content volgt binnenkort >>>>>>>>>

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

 

 

 Comments are closed.