Acacia op bolpootjes

Uit een stammetje van een gerooide Acacia heb ik een vaasje gedraaid: een Acacia op bolpootjes.

 

Met of zonder schorsrand

In eerste instantie wilde ik een schaal maken, waarbij er een schorsrand naar beneden zou hangen. Echter, bij het weghalen van het hout onder de schorsrand hapte de draaibeitel steeds. Aangezien er daarbij diepe groeven werden geslagen moest ik een ander plan verzinnen. Het werd uiteindelijk een vaas zonder schorsrand: een Acacia op bolpootjes.

 

Vaas op bolpootjes

Nadat ik de diepe groeven had weggedraaid heb ik er een vaas van gemaakt. De onderkant heb ik bewust plat gehouden om er eenvoudig de gaten voor de bolpootjes in te kunnen maken. Die pootjes heb ik gedraaid uit delen van een donker verweerde acaciastam. Om de bolletjes gelijk de krijgen heb ik van de eerste een malletje gestoken in vurenhout. Daarmee heb ik de maat genomen van de andere twee bolletjes (2.5 cm diameter) op een steeltje (1 cm lang). De pootjes heb ik in de CA-lijm gezet om zo beter bestand te zijn tegen slijtage. Twee radiale scheuren in de onderkant van de vaas heb ik ook daarmee gelijmd.
Yorkshire grit schuurpasta is toegepast op een laagje sanding sealer en tenslotte is het geheel fel opgepoetst met shellac friction polish.
De Acacia op bolpootjes is geelgroenig van kleur met donkere acenten en heeft een prachtige nerftekening.

 

 

 

Acacia met bast Afwerking met glans Mooie jaarringen Bolle vaas Blokjes voor bolletjes Center markering Eerste bolpootje van 2.5 cm Mal bolpootje Mal passen Van stam tot bolpootje Drie bolpootjes, net knikkers pootjes om de 120 graden Resultaat in avondlicht Prachtige nerftekening Acacia vaas: 16.5 cm hoog en 12.5 cm diameter Nog net een paar bastresten ... Schaduwvorm Acacia tekening

 

 

 

 
Peter van Tienhoven

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br