Herten koekschaal

Een schaal van Berkenhout, met daarin een hertje, gesneden uit Essen. De koekschaal wordt gevuld met hertenkoekjes


 

Berkenschaal draaien

In het voorjaar had ik twee schalen uit nat berkenhout gedraaid en weggelegd in een doos met houtkrullen. De schalen moesten langzaam drogen door geleidelijk het vocht af te geven aan de omringende krullen. Helaas zijn de schalen een half jaar later toch behoorlijk vervormd. Opnieuw op de draaibank monteren en dan weer rond draaien, zowel de binnen- als de buitenkant. De schaal is een heel klein beetje ovaal gebleven, ten gevolge van de aanwezigheid van de stamkern in de rand. Maar dat geeft niet, omdat daarmee de koekschaal een natuurlijker karakter krijgt.
Bij het afsteken en draaien van het voetje bleek de schaal net niet/wel in de schijfbekken te passen. Met een kleine aanpassing is het wel gelukt op een zeer laag toerental van 300 rpm.

 

Essen hertje snijden

Het wordt een koekschaal, waarin hertenkoekjes worden gepresenteerd. De schaal is voor mijn dochter Sandra, die vanuit haar woonkamer uitkijkt op een hertenweide.
Op basis van een schets heb ik het hertje gesneden. Het moest zowel schattig als stevig worden. Het is maar 9 cm hoog en 6 cm lang, dus best klein. De stoerheid van het hertje wordt geaccentueerd door de stevige gewrichten en de sterke pezen, maar ook door de eigenwijze kop met forse oren. Het hert dient tevens als handvat voor de koekschaal, dus het moest echt stevig zijn.  Het hert is met 2 schroeven van onderen af aan de bodem vastgemaakt. Dat gaat niet zomaar meer los.  Ook heb ik een platte kopie gefiguurzaagd om daar later omheen een aluminium strip te buigen, zodat er koekjes uit deeg gestoken kunnen worden. Die koekjes lijken dan precies op het centrale hert van de roedel van de koekschaal.

Het geheel viel erg in de smaak bij Jasper en Sandra.

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br