Kom van essenhout

Een stuk stam van de Es in de lengte doormidden gekloofd en van één helft een kom gedraaid: kom van essenhout.


 

Essenhout: rechtnervig buigsterk hout

Essenhout wordt veel gebruikt voor stelen van gereedschap, hout in turntoestellen en voor meubels. Het is minder hard dan Beuken en relatief makkelijk te bewerken. De nerfstructuur is recht  en bevat nagenoeg geen kruisdraden.
Van een stuk stam dat ik een jaar heb laten drogen in een goed geventileerde houten schuur heb ik een kom van essenhout gedraaid. Het is mijn eerste werkstuk van essenhout en ik vind het heerlijk hout om te bewerken, aangezien het niet splintert. De Es is de laatste honderd jaar veel aangeplant in Nederland, maar dreigt nu (2017) ten offer te vallen aan een schimmel dat essensterfte veroorzaakt op grote schaal, helaas !
Na het vormgeven en uithollen met een schalenguts is er slechts één afwerksnede met een detailguts nodig. De kom wordt zo mooi glad zonder overblijfsels van snijbewegingen met het gereedschap. Fijn !

 

Essenhout blijkt heel makkelijk hout om mooi snijdend te draaien met een vingernagel geslepen guts:

 

 

Kom van Essenhout

Ik heb bewust een Kom van Essenhout gemaakt en geen schaal, omdat ik het verloop van de nerfstructuur op de omtrek mooi zichtbaar wil hebben. De kern van het hout is ook zichtbaar met, zoals vaak, een paar droogtescheuren vanuit het midden. Die scheuren heb ik opgevuld met CA-lijm met zaagsel.
De kom is binnen en buiten voorzien van een laag olie en daarna behandeld met yorkshire grit en EEE shine wax. Beide zijn abbrasive pastes. Dit geeft een mooi glad en glanzend resultaat. Als je de kom ronddraaid in de klauwkop en er schijnt licht op, dan zie je duidelijk de nerfstructuur glinsteren, waar de richting verandert. Op het laatst heb ik in de onderkant het logo en unieke code van Berm Art Crafting aangebracht.
In de loop van de tijd heb ik diverse schalen gedraaid.

Kom van Essenhout glinstert in het licht:

 

 

Gekloofde EssenstammenVoetje eraan gedraaidSnijdend uitgehold: mooie krullenScheuren opgevuld met CA-zaagselVoorzichtig voetje eraf gedraaidLogo Berm art Crafting aangebrachtMooie eenvoud

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br