Bedknop

Een bedknop tegen het wiebelen van een hoogslaper bij het erin klimmen. De knop is gemaakt van een blok open haardhout, ik weet de soort niet, maar het was geen beuken, eiken of vuren. De gaten en sleuven passen precies over de bedspijlen, zodat het blok strak om de bedpaal zit. De knop bevat aan de muurzijde een op gelijmd stukje stootrubber.


 

Bedknop van een blok openhaardhout

De eerste afbeelding in onderstande slider betreft een ontwerpschets gemaakt met mijn Wacom Inkling: een analoge balpen die automatisch elke tekening die je ermee maakt opslaat in zijn flashgeheugen. Via USB is de pen op elke computer uit te lezen. Het bestand in vectorformaat kan bijvoorbeeld met Photoshop bewerkt worden; handig !

Foto 2 toont het haardblok in de draaibank: veel gesplinter bij het verwijderen van het spinthout, maar daarna werd het een mooie gladde cylinder die goed te bewerken was.
Voor het inspannen in de vierklauw heb ik een houten hulpklosje gemaakt met een centerschroef en een meeneemschroef. De sleuven waarin de klauwen grijpen zijn gemarkeerd, dus ik kan het blokje altijd op dezelfde positie opnieuw aanbrengen na een tussenbewerking buiten de draaibank. Voor het gemak heb ik meerdere van die blokjes gemaakt.

Op de volgende foto is te zien hoe ik het blok voorzien heb van gaten en sleuven. Na het draaien heb ik het hout voorzichtig met een doek in een grote bankschroef geklemd en er met een rondgatboor voor scharnieruitsparingen mooie ronde gaten in gemaakt.Voordat ik het centrale gat maakte heb ik met een winkelhaak de 2 dwarse gaten uitgelijnd en eerst geboord. Aangezien ik geen professionele langgatboor had, maar alleen een  gatenzaag/boor, moest ik de laatste stukjes met een steekbeitel weghalen.

Foto vier laat de “bedknop” op zijn bestemming zien: bovenop de stangen van de hoogslaper. Hij past als een handschoen, dus het wiebelen van het bed is verleden tijd. De knop is in de bijenwas gezet.

 

Bedpost

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br