Vrouwtje

Figuurtje van vrouwtje in Goudenregen.


 

Excentrisch draaien

Aangezien ik graag wilde experimenteren met het excentrisch draaien van een werkstuk op de houtdraaibank, heb ik een kromme tak van  goudenregenhout ontdaan van de schors en in ruwe vorm gezaagd met de lintzaag. Daarna heb ik bevestigingsblokjes gemaakt en aan het blok goudenregenhout geschroefd. De excenter wordt gevormd door een restblokje hardhout met genummerde centergaatjes. Dit blokje is aan de “staartkant” bevestigd. Bij het draaien bleek al snel hoe erg iets slingert als je het maar een beetje uit het center bevestigt. Gelukkig heb ik een redelijk zware draaibank, gemaakt van oude tractoronderdelen (David Brown) en die ook nog eens constructief met een hoeksteun aan de betonnen muur is verankerd.

Eerst de ene kant (onderste deel) grof in model gedraaid, de blokjes qua positie goed gemerkt en toen de blokjes omgewisseld en de andere kant grofweg in model gedraaid. Ik heb wat gewisseld met excentergaatjes om te zien wat dat betekende voor de stand van het werkstuk: best veel. Toen één kant volledig in model was gedraaid heb ik het tussenstuk, dat de schuine verbinding vormt tussen de twee gedraaide stukken, met de hand in vorm gesneden met behulp van de trekbeitel. Jammer dat ik de klauw niet kon fixeren (mijn eenvoudige home-made draaibank heeft dergelijke voorzieningen niet). Daarna het tussenstuk verder gevormd met een dremel met schuurrolletje, een handmesje en schuurpapier. Dat bleek een heel werk, wat alleen goed uit te voeren was door het werkstuk met zijn klauwbevestigingsblokje in de bankschroef van mijn craftbank te klemmen.

Uiteindelijk heb ik ook het bovendeel van het werkstuk in de definitieve vorm gedraaid. Er ontstond een soort “vrouwenfiguurtje”, zo een Afrikaanse vrouw die een pakketje op haar hoofd draagt. Toen ik dat zag ontstond het idee om een voetje en plateautje te maken van reststukjes goudenregenhout om het vrouwtje in staat te stellen om echt te staan en iets op haar hoofd te kunnen dragen: het werd het een waxinelichtjeshoudster. Onderdelen aan elkaar geschroefd, het moet niet loskomen als er bakjes brandende olie op staan !

Tenslotte alles met een vochtige doek in de frictieolie gezet en opgewreven.

 

Cadlelight holder

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br