Een lamp van Acacia, in de vorm van een raket, met 25 LED lichtjes: een Raketlamp.
Dunne stammetjes en bloemkrans
Deze lamp is gemaakt uit Acacia stammetjes. Vrienden vierden onlangs hun zilveren bruiloft. Ik heb voor hun een lamp gemaakt uit Acacia stam, met 25 lichtpuntjes erin. Tijdens het maken vonden mijn kinderen het een soort raket, dus werd het een raketlamp. Ik zelf vind het meer lijken op een vaas met een bloem in een bladkrans.
Eerst heb ik een grove schets gemaakt. Op basis daarvan ben ik gaan werken en onderweg is het geheel meerdere malen aangepast. Het geheel is echter blijven bestaan uit onderdelen, gemaakt uit smalle Acia stammetjes, die cilendervormig in/op elkaar zijn gemonteerd. De lamp bestaat uit drie gestapelde onderdelen, gecombineerd met 2 dekseltjes en drie pootjes. Het is een soort vaas, metover de rand hangend een gestileerde bladkrans en daarin gestoken een soort bloem.
Ik ben begonnen met de bladkrans. De Acacia stam was vrij dun, ongeveer 14 cm inclusief bast, dus kon ik niet veel variëren in de breedte. De krans heeft een klokvorm om een centrale cilinder, die in de vaasvorm moet passen. Er moeten 25 LED lampjes in de bloem komen, met de batterijunit onderin. Het hele ding moet dus hol worden gemaakt voor doorvoer van draden en lampjes tot in de bloem. De top van de bloem bevat een puntig dekseltje, die toegang geeft tot de lampjes.
Eigen draaibeitel
Onderstaand foto’s van de vervaardiging van de krans. Voor de klokvorm om de centrale cilinder had ik een hele smalle ronde draaibeitel nodig. Ik heb ervoor gekozen om een smalle schraper te maken van een oude afsteek draaibeitel. Dat bleek prima te werken. Het centrale gat in de krans heb ik van 2 kanten gedraaid, omdat ik aan beide kanten een rand nodig had om in de vierklauw de klok vorm te kunnen geven. De prachtige tekening van het kernhout goed uit te laten komen, daar was het natuurlijk vooral om te doen, ook al moest ik daarvoor werken met een hel brosse kern.
Vaaslichaam en bloem
De volgende stap was de vaas of raketlichaam waarop de krans moest passen. Eerst heb ik de klokvorm van het lichaam gedraaid, als een soort echo van de bladkrans, met daaronder een robuuste cilinder om de batterijunit in te kunnen herbergen en de pootjes later stevig aan te kunnen bevestigen. Eerst heb ik de hals een stuk uitgehold, maar omdat ik met mijn gereedschap niet diep genoeg kon komen moest ik de vaas omdraaien om de rest uit te hollen. Aangezien ik de smalle hals reeds had vormgegeven en hij daarop niet stabiel genoeg kon worden ingeklemd heb ik een soort zandloper/omhuizing gemaakt om toch te kunnen uithollen vanaf de onderkant. De vaas is met de reeds uitgeholde halscilinder gecentreerd op een cirkelvormig houten schijfje op een grote houten schetsplaat. Op die schetsplaat heb ik twee houten ringen met ertussen vijf staanders geplaatst. De vaas paste er precies in. De vaas wordt opgeklemd door een sluitplaat die met slotbouten wordt aangetrokken op de bovenste ring van de zandloper. De onderkant van de sluitplaat is gebogen uitgestoken om bij het aandrukken/klemmen op de afgeronde onderkant van de vaas te centreren. Werktte prima ! Vervolgens heb ik uit een tweede stuk stam de bloem gemaakt, met een smalle steel en spits dekseltje en 25 gaatjes voor de LED lampjes. Het onderdeksel kwam van het uiteinde van de stam en bevatte vanaf het begin al veel scheuren. Ondanks het blijven vullen van de scheuren met zaagsel en CA-lijm tijdens het draaien, is het dekseltje na het draaien toch nog open gespleten. Ik heb het toen provisorisch ingeklemd, sleuf opgevuld met een mengsel van houtvezels en gewone houtlijm en daarna een Acacia strikje erin gelegd tegen het verder scheuren… Het wordt zo al een hele verzameling onderdelen voor de raketlamp.
Bladkrans
Nu was het tijd om de bladkrans verder vorm te geven. Met een mini zaagblad op de dremel heb ik er inkepingen in gezaagd. Daarna met de dremel er mooie rondingen aan gefreesd en tenslotte met een schuurrolletje en veel handwerk de definitieve vormen gemaakt. De krans kon ik hiervoor mooi opspannen op een houten hulpas. De draaibank is een handige werkbank om je werkstuk veelvuldig van verschillende kanten te kunnen benaderen.
Eenmaal in de finish kleurt de tekening nog mooier op. Altijd weer een gelukmomentje 🙂
Pootjes en bajonetsluiting
Het geheel wordt behoorlijk hoog, dus moesten er stevige pootjes onder. De drie pootjes heb ik gemaakt door eerst een cilinder te draaien uit Acacia en daarvan partjes te zagen en die vervolgens handmatig te bewerken. Het werden vanzelf een soort botjes … Lekker met de gutsjes aan de slag ! Er zijn gaatjes in geboord voor bevestiging met bolpennen. Op de achterkant van de botjes is een stukje afgevlakt als contactvlak bij het vastlijmen met de pennen later … De pennen zijn natuurlijk ook van Acacia gemaakt.
Tenslotte de bevestiging van het onderdeksel. Aangezien er een unit met drie batterijen en timer in zou gaan, moet het deksel echt “op slot” kunnen. Daarom heb ik er een houten bajonetsluiting op gemaakt. De uitgespaarde sleuven in het dekseltje draaien precies onder drie kleine geleiders door. Leuk om te maken, maar wel extra aandacht voor het verstevigen van de smalle contactvlaktjes met CA-lijm.
Ik heb een klein sleufje in de deksel en de vaasbodem gemaakt om eventueel de batterijunit buiten de raketlamp te kunnen leggen, zonder de lampjes eruit te trekken. Het snoer kan dan precies door het sleufjes en tegelijk vormt dit een goede indicatie voor juiste terugplaatsing van het dekseltje.
Toen alle onderdelen klaar waren heb ik ze allemaal een glansfinish met shellac gegeven en een definitieve tekening gemaakt van het geheel. De “raketlamp” is 48 cm hoog en 11 cm in doorsnede. Onderaan de pootjes is hij 16 cm breed. De LED lampjes heb ik voorzichtig in de 6mm gaatjes van de bloem gemonteerd en toen was het tijd voor de eindfoto’s.
Peter van Tienhoven
Mooi Hoor!