Winding Sticks

De Winding Sticks zijn een handig hulpmiddel om de eventuele draaiing in een plank vast te stellen. De Sticks vergroten de afwijking zodanig dat zeer goed is vast te stellen waar er hout verwijderd dient te worden om de plank vlak en recht te krijgen.


 

Rechte, contrasterende lijnen

De twee stokjes, de zogenaamde Winding Sticks, dienen van hout te zijn dat niet meer zichtbaar vervormt. Het is handig om ze exact even lang, breed en hoog te maken. De bovenzijden dienen recht en smal te zijn, om de aflezing te vergemakkelijken. Om dezelfde reden is de voorste stok bovenaan donker gemaakt en heeft de achterste op de uiteinden twee contrasterende lichte inzetstukken.
De ingelegde centerpunt dient omdat dan de stokjes makkelijk in één lijn achter elkaar te zetten zijn. De twee gaatjes in de Winding Sticks vergemakkelijken het oppakken en het ophangen.
Door net over de de eerste Winding Stick naar de volgende te kijken met één oog dicht zie je duidelijk de draaiing in het hout, doordat de donkere lijn op de eerste Stick hoger of lager op de lichte vlakken van de achterste Winding Stick te zien is.

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br