Winding Sticks

De Winding Sticks zijn een handig hulpmiddel om de eventuele draaiing in een plank vast te stellen. De Sticks vergroten de afwijking zodanig dat zeer goed is vast te stellen waar er hout verwijderd dient te worden om de plank vlak en recht te krijgen.


 

Rechte, contrasterende lijnen

De twee stokjes, de zogenaamde Winding Sticks, dienen van hout te zijn dat niet meer zichtbaar vervormt. Het is handig voor het gebruik om ze exact even lang, breed en hoog te maken. De bovenzijden dienen recht en smal te zijn, om daarmee de aflezing te vergemakkelijken. De voorste stok is bovenaan donker gemaakt en de achterste heeft op de uiteinden twee contrasterende lichte inzetstukken. De leesbaarheid wordt hiermee aanzienlijk vergroot.
Het ingelegde centerpunt dient om de stokjes makkelijk in één lijn achter elkaar te zetten. De twee sticks geven achter elkaar geplaatst een “uitvergrootte” draaing van het werkoppervlak aan.
Je kijkt daarvoor net over de voorste stick naar de achterste stick en ziet dan de verdraaiing geprojecteerd.

Ik heb twee gaatjes in de Winding Sticks gemaakt om ze daardoor makkelijker te kunnen oppakken en ophangen.
Deze Winding sticks worden helaas niet vaak meer gebruikt, terwijl het een uitermatig handig gereedschap is. Een getraind oog ziet zo heel snel wat er aan het werkstuk moet worden veranderd om vlak te worden…
Ik durf te stellen dat het vaak beter werkt dan een waterpas, aangezien je hiermee de “afwijking” uitvergroot!
Gelukkig is het gebruik van de winding sticks niet moeilijk, je moet er gewoon even aan wennen.

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br