Bloemlicht

Ewn waxinelichthouder, gemaakt van stammetjes Acacia en Berk


 

Waxinelichtje omhuld door stammetjes

Het begon als experiment; hoe zouden twee gekruiste, uitgeholde stammetjes oplichten als ik er een lichtje in zou plaatsen ? De stammetjes zouden zoudanig bewerkt kunnen worden, dat ze een soort bloemblaadjes zouden vormen. Het idee van Bloemlicht zat dus al vanaf het begin in mijn hoofd. Het ontwerp heb ik pas halverwege gemaakt… Acacia heeft een prachtige ringtekening, dat heb ik gemerkt bij het maken van de Acacia op bolpootjes. De Berk heeft minder tekening van zichzelf, maar bleek wel “slaap” te bevatten. De combinatie van beide houtsoorten geeft een warm effect.

Draaien en gutsen

Het Acacia stammetje is dwars op de nerfrichting uitgehold op de draaibank. Zo ontstond een soort lage “bodem” met twee geringde opstaande zijkapjes. Dit vormt de basis voor het Bloemlicht. Het Berken stammetje is in de richting van de stam uitgehold op de draaibank. Een dikke schraper werkte ideaal, zo in kopshout. De dikke stukken die daarbij aan de wand bleven zitten waren aanhechtingen van takken, die ik heb gebruikt als basis voor een soort “bloemblaadjes” voor het bloemlicht. Op de draaibank heb ik de wand, na het draaien, eerst ruw bewerkt met een rasp in de boormachine. Bij het verder handmatig vormgeven van de blaadjes heb ik de rasp, guts en opgerold schuurlinnen gebruikt. Het geheel wordt met een onder de draaivoet geschroefd latje geklemd in de bankschroef. Op het laatst heb ik de draaivoet met de lintzaag verwijderd. Met een mechanische schuurschijf heb ik de onderkanten afgerond.

Sfeervol bloemlicht

Zowel de Acacia als de Berk zijn nabewerkt met yorkshire grit, die gelijk ook de eindkleuring heeft bepaald. De twee onderdelen van het bloemlicht staan los in elkaar om ze makkelijk schoon te kunnen maken. Het waxinelichtje hoort in een glaasje voor de brandveiligheid. Het bloemlicht is een cadeautje voor mijn zoon, voor in zijn nieuwe woning. Het geheel brengt echt een warme sfeer in huis.

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

 

 


 Comments are closed.