Bankschroef

Bankschroef die verrijdbaar is en verstelbaar is in hoogte en hoek waaronder het werkstuk gehouden kan worden.


 

Vast en los tegelijk

Op mijn houtwerkbank zijn al drie verschillende bankschroeven aanwezig, maar alle drie op dezelfde werkhoogte en gefixeerd aan de rand van het werkblad. Ik had behoefte aan een bankschroef die in hoogte verstelbaar is en tevens in alle richtingen draaibaar, zodat ik staand, met rechte rug, ontspannen kan werken aan detailwerk. Een meubelmakersbankschroef biedt deze mogelijkheden doorgaans niet, maar sommige metaalbankschroeven wel. Aangezien ik een forse bek-opening wil, kwam ik al snel op een robuuste machinebankwerkerklem uit; deze kun je op de basis draaien en ook op de centrale as. De hoogteverstelling voeg ik er zelf aan toe, evenals grote hardhouten bekken.

De Bankschroef heb ik op een plaat bevestigd, op een stevig kruis dat bovenin een verticale balk gelijmd is. Het geheel staan op een steunwiel. De balk met bankschroef zit standaard gemonteerd aan de zijkant van mijn werkbank, via een dubbele plaat, met vier bouten op een speciale stevige houtconstructie met zwaluwstaart verbindingen in mijn werkbank. De plaat kan eenvoudig los worden geschroefd en dan kan de bankschroef met paal op het steunwiel verreden worden, bijvoorbeeld voor klemming in een andere bankschroef. De hoogte wordt eenvoudig geregeld door hem hoger in te klemmen 🙂

Ik heb er al veel werkplezier aan beleefd bij het werken aan een vlechtpaneel voor een whiskylamp. Het is een welkome toevoeging aan mijn houtwerkbank; ik kan zo nog makkelijker verschillende werkzaamheden goed ondersteund uitvoeren.
N.B. ook de speciale houder voor de klauwpaat van mijn houtdraaibank is eenvoudig in de speciale pijpklem onderaan de bekken van de bankschroef te bevestigen !

Onderstaande plaatjes maken e.e.a. duidelijk.

 

 

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

 

 


 Comments are closed.