Handgemaakte Whiskykist

Een meranti- en eikenhouten kistje voor het opbergen van  Magic speelkaarten, wordt door het wegnemen van het “tussenschot” geschikt gemaakt als luxe handgemaakte whiskykist.


 

Traptrede als basis voor handgemaakte whiskykist

Ik ben begonnen met een meranti trede van een oude trap te ontdoen van verfresten en vervolgens de rechthoekige vorm eruit te zagen. De trede heeft een mooie dikte om aan beide zijden te kunnen bewerken met een bovenfrees. Deze meranti plank wordt gebruikt voor de bodem van de whiskykist. De wanden zullen uit 2 delen op elkaar bestaan; respectievelijk eiken en meranti. Het deksel wordt van eiken. De eiken delen wordt gemaakt uit resthout van een klein ladekastje.
De eerste foto toont de onderkant/buitenkant van de handgemaakte whiskykist, met de kruislings gefreesde sleuven die ik heb gemaakt om later in te leggen met kleine stripjes eiken. De schuin lopende sleuf is niet door mij aangebracht, maar was oorspronkelijk de sleuf waarin het stootbord van de traptrede was bevestigd. Die sleuf moet netjes worden opgevuld met meranti stripjes.

 

Eiken strips ingelegd in Meranti

De tweede foto laat de binnenkant van de bodem zien: ingelegde blanke eiken strips, glad geschuurd in het meranti. De middelste sleuf is niet met eiken ingelegd, maar biedt plaats aan het tussenschot dat de deck-kaarten scheidt van de losse kaarten, als het kistje in gebruik is. Dat tussenschot moet klem zitten, maar er ook uit te halen zijn. De uitsparing rondom is voor de plaatsing van de zijwanden.
Op foto drie is te zien hoe de zijwanden op de bodem worden gelijmd, zodanig dat het tussenschot er precies net uitgehaald kan worden. De zijwanden hebben ingekeepte hoekverbindingen om ze mooi in elkaar te laten vallen.

 

Deksel met Initiaal

Foto vier toont de whiskykist met het deksel. Het deksel valt half in het kistje om te voorkomen dat het er gemakkelijk afglijdt of uitvalt wanneer het kistje rechtop wordt gezet. Een scharnier heb ik niet toegepast omdat daarmee het gebruik onhandiger werd. Duidelijk is de de “K” te zien van ingelegd meranti. De vorm is uitgefreesd en uitgebeiteld. De ingelegde letter (initiaal van de eigenaar) steekt een heel klein stukje onder het deksel uit. Dit effect heb ik ook aan de buitenkant toegepast. Op foto vijf is dit duidelijk te zien. De ingelegde eiken stripjes vormen een soort “patroon” van kruisbanden die doet denken aan het “ijzerbeslag” op de oude geldkisten uit de middeleeuwen; het is immers de bedoeling dat deze whiskykist waardevolle spullen van de eigenaar veilig moet kunnen bewaren ! Goed is te zien dat de zijwanden uit 2 gestapelde stukken bestaan, dit verhoogt de robuustheid van de kist. 

 

Twee flessen of diverse deks met speelkaarten

De laatste afbeelding laat zien dat er prima 2 whisky bottles naast elkaar in kunnen staan. Als de speelkaarten niet langer meer worden gebruikt kun je er zo toch mooi mee van je eigen whisky genieten… Uniek zo’n handgemaakte Whiskykist. Al het hout is ingesmeerd met bijenwas: het haalt kleuren op, onderhoudt het hout en ruikt ook nog eens “antiek”, hoe je hem ook gebruikt …

 

bottom whiskyboxinlay whiskyboxglueing whiskyboxinlay oak strips whiskyboxinitials whiskyboxwhiskybottles in whiskybox

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

 

 

 


 2 Responses to Handgemaakte Whiskykist

  1. Ik kijk uit naar de nieuwe handgemaakte whiskykist! ?

  2. Wow Peter, I´m impressed! Ziet er echt geweldig uit man!