Freesgeleiding

Een houten hulp constructie om de bovenfrees eenvoudig in een rechte lijn over een vlak te kunnen bewegen: de freesgeleiding.


 

Robinia wagen op een Metabo zaagrail

Van Robinia heb ik een houten constructie, een soort “wagen” gemaakt. Deze wagen beweegt op een glijddrager over een aluminium rails van een Metabo cirkelzaag. De wagen heeft daarvoor aan de onderkant twee gaten, waarin de paspennen van de plastic glijddrager passen.  De wagen steunt ook af tegen de voorkant van de aluminium rails, waardoor hij veel stabiliteit heeft bij het verschuiven.
In de wagen is een soort verticale schuifdeur gemaakt. Deze kan verticaal worden ingesteld en gefixeerd worden met een houten spie. Uit die schuifdeur steken, exact evenwijdig, de twee ronde rails. De bovenfrees kan hierover haaks op de deur en aluminium geleiderail bewegen. Hij wordt op die rails vastgezet met veerschroeven in de bodemplaat van de bovenfrees.

 

Het doel van de Freesgeleiding

Ik heb deze constructie gebouwd om eenvoudig evenwijdige lijnen te kunnen frezen in zijwanden van whiskykistjes. Zie hiervoor het verhaal “handgemaakte whiskykist” De zijwanden kan ik voor bewerking stevig vastschroeven op een vaste positie op een tijdelijk werkblad. Zo kan ik diverse zijwanden op hetzelfde werkblad met dezelfde instellingen bewerken. Het werkblad kan zelfs voorzien zijn van lengte- en breedte- markeringen voor het uit te voeren freeswerk.

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br