Freesgeleiding

Een houten hulp constructie om de bovenfrees eenvoudig in een rechte lijn over een vlak te kunnen bewegen: de freesgeleiding.


 

Robinia wagen op een Metabo zaagrail

Van Robinia heb ik een houten constructie, een soort “wagen” gemaakt. Deze wagen beweegt op een plastic glijddrager over een aluminium rails van een Metabo cirkelzaag, om zo de gemonteerde bovenfrees te kunnen geleiden. De Robinia “wagen” heeft daarom aan de onderkant twee gaten, waarin de paspennen van de plastic glijddrager passen.
De wagen wordt ook afgesteund tegen de voorkant van de aluminium rails, waardoor hij veel stabiliteit heeft bij het verschuiven van de freesmachine.
In de wagen is een soort verticale schuifdeur gemaakt, om daarmee de freesmachine in hoogte te kunnen stellen. De schuifdeur kan dus verticaal worden ingesteld en tevens worden gefixeerd worden met een houten spie. Uit die schuifdeur steken, exact evenwijdig, de twee ronde rails. De bovenfrees kan hierover haaks op de aluminium geleiderail bewegen.

 

Het doel van de Freesgeleiding

Ik heb deze constructie gebouwd om eenvoudig evenwijdige lijnen te kunnen frezen in zijwanden van whiskykistjes. Zie hiervoor het verhaal “handgemaakte whiskykist” De zijwanden kan ik voor bewerking stevig vastschroeven op een vaste positie op een tijdelijk werkblad. Zo kan ik diverse zijwanden op hetzelfde werkblad met dezelfde instellingen bewerken. Het werkblad kan zelfs voorzien zijn van lengte- en breedte- markeringen voor het uit te voeren freeswerk.

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br