Houtwerkbank

Eerste vereiste voor goed kunnen werken: een houtwerkbank naar eigen smaak en maat !


 

Craftbank, gemaakt van machinepallet- en Robiniahout

Deze werkbank is gemaakt om zelf te gebruiken bij uitoefenen van mijn hobby. Onderstaande foto’s geven het proces weer van het maken van mijn eigen Craftbank; een heel nuttig stuk gereedschap !

De belangrijkste ontwerp-eis is: hij moet erg praktisch zijn. Dit is vertaald in: voldoende ruimte op het blad, 2 robuuste bankschroeven, veel klemmogelijkheden en stevig op zijn poten. Daarnaast moet de bank zowel losstaand als aan de muur verankerd gebruikt kunnen worden en om veel gebruikte spullen bij de hand te houden moet er tevens een plank onder het blad zitten.

Ik heb besloten om de basisconstructie (onderblad, dwarsbalken, poten en pootverbindingen) uit stevig pallethout te maken; machine pallets uit de USA. Goedkoop en sterk materiaal, maar ook (vaak) beschadigd en niet overal vlak, dus extra aanpassingen bij het plaatsen van de bankschroeven, poten etc. Om de basisconstructie heen zitten hardhouten randen van Robinia; de sparingen voor de bankschroeven zijn ingefreesd. De Klembekken zijn ook van Robinia gemaakt. Het blad is van 18mm multiplex en verwisselbaar; het blad is vastgeschroefd op de basisconstructie. De geleidingscylinders voor de bankhaken heb ik uit een stuk Robinia gedraaid en geboord (eenvoudig gecentreerd met “dekseltje” van forstnerboor. Ook deze hardhouten cylinders zijn vervangbaar. De bankschroeven en poten zijn met houtdraadbouten en constructielijm gemonteerd. De montagegaten van de bankschroef zijn taps, dus heb ik tapse Robinia ringen gedraaid voor om de bouten.

 

Werkhoogte en werkstukplaatsing

Deze CraftBank heeft een werkhoogte van 86 cm, aangepast op mijn lengte en de poten hebben hardhouten Jatoba “voeten”. Het blad moet vooral niet te hoog staan, omdat je meestal aan het werk bent aan werkstukken die zich erop bevinden, tegelijkertijd moet je een ontspannen schaafbeweging vanuit je rug kunnen maken over je ingeklemde werkstukken. Het idee is om volledig naar wens te kunnen variëren in hoogte, lengte, breedte van de Craftbank. Ook de keuze van soort, aantal en plaatsing van de meubelmakers bankschroeven: 1 of 2 en links- of rechtshandig is flexibel.

Mijn bankhaak gaten zijn zo geplaatst dat beide bankschroeven over de volle breedte gebruikt kunnen worden om tot over de volle lengte van het werkblad werkstukken te klemmen, bijvoorbeeld bij het verlijmen van stroken hout tot een massief blad. Ook het aantal en de de plaatsing van de gaten voor bankhaken is te variëren. Ik heb eerst Robinia-cylinders gedraaid van 35mm diameter en daarin gaten met een diameter van 19mm gemaakt, aangezien je daarvoor de meeste haken en klemmen kunt kopen, maar je kunt ze makkelijk verwisselen door er andere cylinders in te zetten.

Het blad wordt verwisseld door de achterlijst en het blad los te schroeven. De achterlijst zit op de foto’s tegen een muurplaat die de warme lucht van de CV-radiator eronder “tunnelt” en tegelijk dienst doet om dingen tegen af te steunen. De muurplaat zit met metalen patentpluggen in de muur. De Craftbank zit met 3 slotbouten aan de muurplaat.
Later zijn er nog diverse zaken aan toegevoegd, zoals een extra houten- en een verijdbare metalen bankschroef.

 

WorkbenchDeurpanelen verlijmen

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br