Whiskylamp

Een lamp van Kersenhout en Robinia, met Essen en Goudenregen voor de details. Deze whiskylamp dient als generale oefening voor de whiskykast.


 

Vlechtpaneel in lamp

Om te kunnen oefenen met alle nieuwe elementen die ik wil toepassen in de whiskykast heb ik eerst een proefpaneel gemaakt. In een stukje Kersenplank heb ik de gewenste weef/vlechtvormen met centrale medaillon gesneden. Daarna een paar oude blokken Goudenregen uit de tuin in plankjes gezaagd om strips van te maken ter decoratie. Toen ontstond het idee om het paneel te verwerken in een lampje, passend bij de whiskykast… Van Robinia framedelen gemaakt, met groeven om de voor- en zijpanelen erin te kunnen schuiven. Achterin komt een deurtje van Kersen. Ik gebruik van het hout dat bedoeld is voor de whiskykast alleen de reststukjes, die te klein of te aangetast zijn om goed te kunnen gebruiken bij de vervaardiging van de whiskykast later.

Ornamentjes op lamp

Om de whiskylamp, net als de whiskykast, nog wat ornamentjes mee te geven, heb ik opzetkandelaartjes en voetjes er voor gemaakt. Beide zijn van eigen Goudenregen, Essen en Kersen gemaakt. In de kandelaars heb ik een oud stuk koperen gasleiding uit rond 1950 gebruikt, dat ik vond bij de verbouwing van onze dijkwoning in 1999. In de voetjes zitten stukjes waterleiding uit 1994; ze komen er in 10-voor-2 houding onder 🙂 . Om te zorgen dat hij niet te iel op zijn beentjes staat heb ik onderaan het paneel een koperen plaatje met een klein vlechtpaneeltje gemaakt. Deze vlechtjes heb ik gesneden uit een restsnipper Kersen. Omdat de vlechtjes 4x zo klein zijn als in het voorpaneel heb ik het snijden ondersteund op een vlak blok hout op de verhoogde bankschroef gedaan; dat werkte heel fijn. Het paneeltje is maar 3 mm dik en hangt op inkepingen in de pootgroeven van het voorpaneel.

Poten en voeten onder lamp

Achterpoten bijpassend gemaakt, voorzien van sleuven voor Kersen zijpaneeltjes. De pootverbindingen zien er uit als “puzzelstukjes”. Het deurtje in de achterwand is van Kersen en draait op kleine sigarendoos-scharniertjes. Om deze scharniertjes goed op het dunne deurtje te kunnen bevestigen is het deurtje opgedikt met een handgesneden Essenboom. Deze Oer-Es gaat ook onderdeel uitmaken van de latere whiskykast. Leuk detail is, dat de blaadjes vrij liggen van het deurtje. De deursluiting is een goudenregen pennetje in de linker achterpoot. Het deurknopje is uiteraard ook van goudenregen.
Het binnenwerk bevat een vloertje met een Kersen fittinghouder op paspennen, dus demontabel indien nodig… Onder het vloertje hangt een Kersen “onderbuikje” met gaten die licht kunnen doorlaten vanuit de lamp, via een lichtkanaal.
Tenslotte de bovenkant: hier vormen Robinia “dakpannetjes” op een ZigZag balkje een een half open dakbedekking; zodoende kan warme lucht er makkelijk uit. De zijkanten leken wat saai, dus die heb ik wat extra uitstraling gegeven door er verbindingspennetjes van Goudenregen in de maken en geblokte sierstripjes toe te voegen. De Es op het deurtje loopt door tot in de rechter achterpoot en heeft een eigenwijs blaadje dat er bovenuit steekt.

De laatste fase betreft het perfect passend en glad maken van alle onderdelen en de montage van het geheel: best een klusje ! Ik ben daarbij begonnen met het verlijmen van de zijpanelen en heb van daaruit verder gebouwd. Het mooiste is altijd de eindfase; alles in de walnootolie zetten, waarbij de bovenkant extra behandeld is met schuurpasta (YG) en frictionpolish met shellac erin.

Tenslotte heb ik een fotoshoot gemaakt. Vooral in het buitenlicht komen de details goed tot hun recht. Binnen, met het lampje aan blijkt hoe apart het dakpandakje uitlicht 🙂
 

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

 

 


 One Response to Whiskylamp

  1. Ziet er weer geweldig uit pap. Christine kan niet kiezen wat ze het mooiste vind. We kijken met smacht uit naar onze tafel.