Paperclip kommetje

Een stukje van een berkenstammetje heb ik gebruikt om een klein paperclip kommetje te draaien voor paperclips.


 

Berk met slaap

De witte bast zat er nog helemaal omheen, maar aan de onderkant was de schimmel te zien. Het Berken stammetje heeft een poosje op de betonnen vloer van mijn werkplaats gestaan. De kopse kanten waren ingesmeerd met houtlijm om snelle uitdroging en bijbehorende scheurvorming te voorkomen. De schimmel heeft zich desondanks zodanig ingevreten in de betonverf van de vloer, dat die is losgekomen. En dat was nog wel hele speciale ” garagevloeren coating” , nu ja, de prijs dan 🙁

Het stammetje is over dwars ingespannen , zoals het hoort bij schalen ….ook al wordt dit een paperclip kommetje  Kops kan ook, maar dan gebruik je een andere beiteltechniek, aangezien kopshout eerder uitbreekt en vaak weerbarstiger is.

 

Kom met kartelrand

Tijdens het wegdraaien van de bast werd de eronder liggende bruine, zachte laag zichtbaar. Graag wilde ik een deel ervan behouden en het kommetje een soort “oren” geven, maar helaas braken ze snel af, omdat ze erg poreus waren. Waarschijnlijk behoorlijk aangetast door de schimmel. De afgebroken rand heb ik toen met een schuurrolletje op de dremel bewerkt tot een soort “glooiende kartelrand”.  Charmant, toch ?

De bodem heb ik wat dikker gehouden om de vingers goed bij de paperclips te laten komen en om het kleine kommetje nog wat gewicht mee te geven. Het kommetje is gesigneerd en voldoet prima op de werkvloer, op kantoor.
Het Berkenhout heeft een mooie tekening door de schimmelsporen, oftewel “slaap” in het hout. Dit is ook mooi te zien in de blaadjes van het Bloemlicht.
 

Berken stam ingespannenWitte bast eraf gedraaidVorm eraan gedraaidUit de vierklauw, naast zijn broertjesUitgehold met schalengutsPoreuze rand afgebrokenZachte kartelrand aan gemaaktIn de Danish OilOnderkant gesigneerdMooie slaaptekeningToch nog bruine accentenZelfs een "mondje"Hoogte 8.5 cm, Breedte 10 cmMondjeNaast Beuken Schaal met slaap

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

[divider style=”single” border=”small”]One Response to Paperclip kommetje

  1. Nog steeds elke dag in gebruik. Dank voor je kunstzinnige vakmanschap.????