Theetafel

Een handgemaakte theetafel van oude delen Toendra Berk uit de USSR en van oude Franse Eiken planken. Hij komt in mijn werkplaats te staan.


 

Blad van Berk en Eik

De Berken planken zijn sloophout uit Rotterdam. Het is erg ruwvezelig en blijkt gedeeltelijk volgestoven te zijn met ijzervijlsel; komt waarschijnlijk uit een metaalwerkplaats. Al dat vijlsel eerst uitgeborsteld en daarna heel grof opgeschuurd en vervolgens ongeveer vlak geschaafd met oude schaaf. Nu zijn ze gereed voor verdere verwerking: eerst over machinale schaafbank, dan door vandiktebank en tenslotte met de hand afwerken. De laatste stap betekende veel schaafwerk met de hand, waarbij continu nauwkeurig gemeten moest worden of de delen die tegen elkaar zouden komen, ook werkelijk mooi tegen elkaar aan kwamen … Een mooie klus !

De Eiken planken resteerden nog van de Wandkast met bar . Het waren natuurlijk de meest kromme delen die zijn blijven liggen, maar gelukkig hebben die ook het meeste “karakter”. Het Eiken is gebruikt voor de stabilisatiebalk in het lengtemidden van het blad, maar ook voor de verstevigende tussenstrips en voor de stootlijsten. Deze constructie heb ik eerder toegepast in Eettafel Eiken bij mijn dochter.
Alle delen zitten verlijmd en met dominos aan elkaar; voorwaar een stevig geheel. Aan de bovenkant wordt het blad helemaal vlak gemaakt en aan de onderkant zie je duidelijk de verschillen in dikte en zijn de onderdelen niet afgewerkt. Een apart geheel zullen we maar zeggen ….
De stabilisatiebalk wordt later ook nog opgenomen in de constructie van de poten en de laden.

 

Konstructie van de poten

De poten zijn van dezelfde Berken planken gemaakt als het tafelblad. Er zit een schuine kant aan om ze wat slanker te laten lijken en er zitten Eiken “voetjes” onder. Een Eiken voorschot gaat aan beiden korte zijden van de tafel in de dwarsrichting twee Berken poten verbinden. Aan de achterkant daarvan komen twee laden. De poten zitten als het ware ingeklemd tussen het voorschot en twee ladenbokjes. Het geheel zit ingefreesd onderin het tafelblad en geborgd met houten pennen (deuvels). Het passend maken van de poten op het voorschot, de ongelijke onderkant van de tafel en de plaats voor ladenblokjes was wel een klusje, aangezien geen enkel onderdeel recht is. Alles moest dus handmatig op elkaar passend worden geschaafd en gestoken met een beitel. Veel edel handwerk … maar dat is juist de uitdaging 🙂

 

 

Lades met zwaluwstaart verbindingen

De laatjes zijn gemaakt uit kleine plankjes van Toendraberk. Een grote plank is hiervoor gedownsized. Om de zwaluwstaartverbindingen mooi te laten uitkomen, zijn de staarten van Berk en de pinnen van Eik. Eerst de staarten gemaakt; maten uitgezet met een passer; netjes de schuine (10 graden) markeringen inzagen met een speciale zaag met zeer fijne vertanding. Met een zelfgemaakt markeerzaagje (naar idee van R.Cosman) de zaagsnedes van de staarten overgezet op het Eiken deel voor de pinnen. Daarna tussen de pinnen de “kopiestaarten” weggezaagd met een kantelbare figuurzaag. Daarna staarten en pennen op elkaar passend gemaakt met een scherpe steekbeitel. Aangezien dit de eerste keer in mijn leven was dat ik zwaluwstaartverbindingen ging maken, was dit best spannend ! De tweede set ging al een stuk beter als de eerste ….; dus ervoor gezorgd dat de “mooie” kant het meest in het zicht komt. De achterzijde van de laatjes bevat geen zwaluwstaarten, maar is ingenomen en doorstoken met kleine, zelfgedraaide Eiken pennetjes. De bodem van de kistjes ligt lost in een sleuf, zodat er speling is wanneer het kistjes krimpt of uitzet.
De ombouw van de kistjes is van Eiken en is wat korter, zodat de zwaluwstaarten en pennen, de hoekverbindingen dus, goed zichtbaar zijn en blijven. De rails, die aan de kistjes is gelijmd, loopt in een uitsparing van de zijwangen en is wat langer dan het kistje, zodat hij ook als “stop” fungeert bij het inschuiven van het kistje en tevens toestaat dat het kistje wat verder kan worden uitgeschoven. De wangen staan met deuvels in het tafelblad en worden bij elkaar gehouden door Eiken strips met eveneens zwaluwstaartverbindingen.
Al met al een uitdagend werkje …
 


 

 
[avatar user=”BlackWord” size=”thumb” align=”left” link=”file” /]

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br