Pepermolen

Handmolentje voor fijnmalen van verse kruiden: een pepermolen.


 

Zelf malen; wel zo lekker met je eigen pepermolen

Bij de Houtdraaijerij een paar voorgeboorde stukjes hout en wat maalwerken gekocht, type “mini grinder”. Kersen, Robinia, Walnoot en Esdoorn om verschillende kleuren hout te hebben; handig voor herkenning als er ook een zoutmolentje naast de pepermolen komt te staan op tafel.

De maalwerken passen wel in de blokjes, maar klemmen nog niet: de groeven waarin het maalwerk zich moet vastgrijpen moesten nog worden gemaakt. Daar is een speciale boor/schraper voor te koop, maar ik vind het leuker om dat gereedschap zelf te maken. Voor de groef in de body heb ik een stukje metaal uit een oude aandraaisleutel van een haakse slijper verslepen tot een passende punt in mijn uitholbeitel. Later heb ik een oude raamuitzetter verslepen tot een schrapertje voor de groef in de kop.

Ik heb de vorm eenvoudig gehouden en ervoor gekozen om aan de onderkant, waar je ringvinger om de molen sluit, een holle groef te maken voor betere grip. Ook vond ik het mooi om de kop net om de body te laten draaien, zodat je geen kier ertussen ziet.

Het geheel is afgewerkt met Walnoten olie en friction polish: shellac.

In de loop van de tijd heb ik diverse keren een pepermolen gemaakt; mensen zijn er dol op.    

 

Peter van Tienhoven

   
Mail br
 
 

One Response to Pepermolen

  1. Avatar Anja+van+T
    Anja+van+T says:

    Mooi hoor!