Werktafelblad

Het werktafelblad is gemaakt om zowel los als vast aan mijn werkbank gebruikt te kunnen worden.


 

Handige hulp in de houtwerkplaats

Om een grote tafel te kunnen maken heb je een grote tafel nodig: een soort “kip-ei probleem”. Als je hiervoor de werkbank gebruikt, kun je die moeilijk voor iets anders gebruiken. Het te vervaardigen werktafelblad is groot en zwaar. Wanneer een tafel kleiner is, zoals mijn onlangs gemaakte theetafel, is dat geen probleem. Kies je ervoor om de tafel op locatie te maken, zoals de grote Eiken eettafel gaat het ook wel…
Binnenkort ga ik weer een grote eettafel maken, van Kastanjehout, 240 cm lang en 100 cm breed. Het tafelblad komt op een los onderframe te liggen, dat dus apart gemaakt wordt. Om het blad te maken heb ik een groot werkblad nodig, vandaar het idee om een werktafelblad te maken dat ik zowel op schragen en workmate kan monteren als stevig verankeren aan de werkbank.

Het werktafelblad heb ik nodig als er fors gewerkt moet worden, zoals met het lengteschaven. Het werktafelblad moet stevig zijn en er moet eenvoudig iets aan vast geklemd kunnen worden. Ook een belangrijke eis is, dat het eenvoudig demontabel, verplaatsbaar en opbergbaar dient te zijn in de werkplaats, dus ook niet te zwaar of te groot.

Constructie

De constructie van het werktafelblad is van vurenhout, dat met houtverbindingen aan elkaar zit. Aan de kopse kanten worden de drie liggers opgesloten met pen-gat verbindingen die ook nog met kersen spietjes zijn opgestuikt in iets uitlopende gaten. Dwars zitten verstevigingen netjes in daarvoor bestemde sleuven. Bovenop liggen Eiken latten om te voorkomen dat het vurenhout snel beschadigd wordt. Het geheel is een raamwerk, waardoor er makkelijk lijmklemmen doorheen gestoken kunnen worden wanneer erop word gewerkt. Naar wens kunnen er multiplex platen op gelegd worden voor een volledig “vlakke werkvloer”. Er zit een klembalk aan die precies in de twee voorste bankschroeven van mijn werkbank past. De andere twee bankschroeven van de werkbank zin dan nog steeds bruikbaar.

 

 

 

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br