Acacia Rots lamp

Van verweerde stukken Acacia kroon maak ik een lamp: de Acacia Rots lamp.


 

Takkenlandschap; net een koraalrif

Van een vriend kreeg ik acaciahout: een paar stukjes stam en een in stukken gezaagde knot waaruit de takjes ontspringen. Die stukken bij elkaar leverde een sfeervolle foto op; je zou er koraal in kunnen zien. De knotstukken zaten vol pissebedden en leken rijp voor de vuurkorf. Maar als altijd, als ik wat langer naar een stuk hout kijk ga ik wat zien in de natuurlijke vormen… Zo ontstond het idee van een rotslamp: de Acacia Rots lamp.

 

Piramidevormige berg

Het stuk waar het meeste hout aan zat en dat niet vanzelf uit elkaar viel heb ik schoongemaakt, van beestjes ontdaan en de vlakken zoals die met de kettingzaag waren aangebracht glad geschuurd. De piramidevorm heb ik grotendeels gelaten zoals ik hem in handen kreeg.
Toen de binnenkant uitgehold; voorzichtigheid was nodig aangezien de stukken hout maar op een paar punten aan elkaar zitten.
Door het boren en schuren kwamen de laatste beestjes vanzelf naar buiten … dat getril vonden ze maar niks ! De slangenboor werkte het beste omdat ik die heel langzaam kon laten draaien, terwijl een forstnerboor teveel druk vereiste op het fragiele hout.

 

Voorzichtig uithollen die Acacia Rots lamp

Toen het gat ruim genoeg was om een “LAD-peertje” te kunnen bevatten, heb ik de zachtere delen tussen het kernhout weggehaald met een mini raspje. Zo ontstonden er spleten: scheuren en spelonken in de Acacia Rots lamp.
De “Rots” is  in de Danish Oil gezet, en daarna is er een waslaag overheen gedaan.
Ook maak ik er nog 3 kleine pootjes onder en misschien een “doorzichtig” stukje hout voor de grootste lichtspleet, zodat het lampje niet te fel in je ogen schijnt al het schemerlampje op een tafel staat.

 

Lopende Acacia

De pootjes heb ik gemaakt van druivenstreng. Met houten pennetjes zitten ze vast in de bodem van de Acacia. De Acacia rotslamp lijkt nu meer op een lopende Acacia. Met verlichting erin kan hij mooi in de kerststal. De koning wordt er heerlijk door verwarmd….

 

Acacia: net een koraalrifPart gekloofdNet een geslepen brok mineraalVastmaken voor uithollingNu kan ik er goed bij !Forstner- en slangenboorRotswanden in de olieBovenaanzicht Acacia Rots lampAcacia Rots lamp straalt sfeer uit

 

 

Peter van Tienhoven

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br