Sfeerlamp Accacia

Een kleine schemerlamp, gemaakt uit een stammetje Accacia en een schijf Kastanjehout: de Sfeerlamp Accacia.


 

Paddenstoelvorm

Accacia en Kastanje als uitgangspunt voor een sfeerlamp; kan dat ? In het verleden heb ik diverse dingen van accacia gemaakt, zoals een raketlamp en een vaas op bolpootjes. Graag wil ik aspecten uit beide vormen gebruiken om een eenvoudige sfeerlamp voor de verjaardag van mijn nichtje te maken. Een soort schemerlampje met LED-lampjes op batterijen, zodat het sfeerlampje makkelijk verplaatst kan worden.
Zowel het accaciahout als dat van de kastanje liggen al een poos en zijn volledig droog: gemeten vochtgehalte 13%. Aangezien de breedte van de Accacia stam de maat bepaalt, is de hoogte van de lamp beperkt. Door er een voet (van Kastanje) onder te zetten, kon het geheel toch wat hoger worden. Er ontstond daardoor meer ruimte voor de batterij voor de LED-lampjes.

De lamp heeft wel iets weg van een paddenstoel. Het geheel bestaat uit 4 “losse” onderdelen: een voet waarin de batterij is gemonteerd in een uitneembare houder met schakelaar, daarop staat een buikvormige body, daar bovenop een houder met allemaal gaatjes voor de lampjes en tenslotte een afneembare schemerkap. De 4 delen zitten lichtjes op elkaar geklemd, om de verlichting eventueel te kunnen vervangen…maar wel rechtop houden ! Onderaan de voet zijn inkepingen gemaakt, die grofweg de onderlijn van de kap spiegelen… Ook de knoesten zijn een soort spiegelbeelden. De opbouw van de 4 elementen geeft zo een mooi plaatje.
 

 

Ontwerp voor sfeerlampAccacia en Kastanje grof op maat gezaagdKnoesten deels laten zitten in Accacia body...Accacia body heeft passing voor lamphouderVoet is van KastanjeLamphouder is ook van KastanjeLampenkap is van AccaciaVoor uitholling lampenkap het buitendraai hulpstuk gebruiktDekoratieve geperforeerde kaprand gemaaktSfeerlamp is opgebouwd uit 4 delenVoet is net zo gekarteld vormgegeven als de kapVoet is behuizing voor batterijhouder LED-verlichtingAlles in sealer, schuurpasta en shellac polish gezet Het speerlampje glimt je tegemoet :-)

 

Sfeerverlichting

Omdat het puur om sfeerlicht gaat, kunnen de lampjes “verdekt” geplaatst worden onder de kap. Het zijn 20 amberkleurige lampjes met een lage lichtopbrengst en kleine lensjes op de “kop”, waardoor er een soort twinkeling ontstaat. Er zitten 18 lichtjes in de lamphouder en 2 lichtjes lopen door naar de lampenkap. In de lampenkap heb ik in de lichte rand diverse openingen gemaakt om het licht speels door te laten. De lichtjes in de lampenkap zijn zodanig in de nerfstructur geplaatst dat het een “zonnetje” symboliseert, waar een “maan” omheen draait.
De schakelaar heeft 3 standen: in de “middenstand” (0) staat hij “uit”, van de rand af (1) is hij “aan” en “naar de rand toe” (T) staat hij op een timer van 16 minuten.
 

 

Batterij in voet en verlichting in lamphouder met gaatjes18 lampjes in houder en 2 in kapRomantisch amberlicht effectLicht door kap en op bodyTussen mijn andere maaksels...Sfeervol.....en apart: een echte sfeerlampexploded view

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br