Fijnstoffilter

Het werken met hout is prachtig, maar er ontstaat, vooral bij machinale bewerking, veel stof. Het meeste kan eenvoudig worden opgezogen; direct via een stofafzuiging op de machine, of later via een stofzuiger of stoffer en blik. Maar dat is nog geen fijnstoffilter.


 

 

Liever geen stoflongen

Het fijnste stof, dat spul wat blijft zweven in het zonlicht, wordt gewoon de stofzuigers weer uitgeblazen en blijft dus in de lucht hangen. Om dat eruit te halen heb ik een unit voor fijnstofafzuiging gemaakt, op basis van tips op www.woodworking.nl . Ik heb een luchtdichte houten kast gemaakt met daarin drie opeenvolgende filters: eerst een stuk katoen op kippengaas (een soort hor), dan een grofstoffilter (papieren cassette met vezellamellen) en tenslotte het echte fijnstoffilter (kunststof cassette met micron-vezel-structuur klasse 9, in zigzag vorm).

Er is een hele sterke ventilator nodig om voldoende lucht door de filters te trekken; de laatste filter is immers bijna volledig dicht. Een slakkenhuis ventilator die de ruimte in de kast in onderdruk zet is daarvoor de beste oplossing. Hij wordt veel gebruikt in professionele luchtbehandelingssystemen, zoals in de cannabis teelt.

Ik heb in de kast de luchtstroom in de “onderdrukruimte” geoptimaliseerd door de “dode hoeken” weg te halen door in de ruimte een gebogen wand te plaatsen die de lucht naar de ventilator geleidt. De ventilator is zo geplaatst dat er een soort “venturi” ontstaat, net als in een carburatorkelk van een benzinemotor: de luchtstroom versnelt daardoor. Het effect mag er zijn. Als de installatie aanstaat wordt het katoenen voorfilter met gaas en al een halve centimeter naar binnengetrokken, het komt hol te staan. Papier blijft in een test eenvoudig tegen instroomopening aangeplakt zitten. Als de ventilator uit gaat klapt het gaas weer recht terug en dwarrelt het testpapier naar de grond.

 

Kleine motor met veel kracht

De motor is maar 22 Watt, maar verplaatst enorm veel lucht, dankzij de slakkenhuisconstructie. In mijn werkplaats heb ik wollen draadjes aan het plafond gehangen om de verandering van luchtstroom door de afzuigunit te meten. Er blijkt een heuse circulatie te ontstaan in de hele werkplaats van 50 M3 !. Dat ik de unit in een hoek heb gehangen, zodat de muren ook mee de luchtstroom geleiden helpt daarbij aanzienlijk. Als ik op mijn werkbank machinaal aan het schuren ben, vindt ik de grovere stofdeeltjes ervan aan de buitenkant van het fijnstoffilter terug. De deeltjes hebben dan zo,n 8 meter door de lucht gecirculeerd om daar te komen !

Een eenvoudige digitale 7 dg/wk instelbare timer zorgt ervoor dat de unit op vaste momenten de hele ruimte filtert van fijnstof. Om de hele ruimte 1x  te filteren moet de filter een kwartier aan staan. Goede filtering is belangrijk, want fijnstof is zo klein (duizendste millimeters), dat het niet door je longen kan worden opgehoest en daar dus blijft….

De unit hangt aan een haakse beugel aan de muur. De voorste 2 filters kunnen aldaar eenvoudig worden verwijderd via een inspectieluikje; ze kunnen zo eenvoudig worden schoongemaakt of vervangen. Om het grote fijnstoffilter te vervangen moet de kast van de muurbeugel worden geschoven en het filter op de werkbank worden verwijderd.

Hieronder een kleine foto-impressie van de bouw van de unit.

 

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br

 

 


 



6 Responses to Fijnstoffilter

  1. Beste Peter,

    Die kast ziet er mooi uit ! Ben je er nog steeds tevreden over? Hoe zit het met de decibels of is het een stil motortje? Je hebt er volgens mij geen regeling tussen dus draait hij op volle toeren.
    Ik doe momenteel wat research teneinde zelf zo’n kast te bouwen. De filters die je gebruikt lijkt mij een mooie maat. Wil je mij verklappen welke filters je gebruikt en waar ik ze zou kunnen vinden?
    met vriendelijke groeten,

    Frank Driessen
    http://www.passievoorhout.nl

  2. Avatar D J Geurkink
    D J Geurkink says:

    Goeden avond meneer van Tienhoven,

    Ik heb een hobbymatig werkplaatsje waar ik veel met hout werk, en daarom een betaalbaar fijnstoffilter wil plaatsen.
    Het bouwen is niet het probleem, alleen heb ik moeite een goede leverancier voor filters te vinden.
    Zou u mij kunnen vertellen waar u deze vandaan haalt?

    Groet,

    Dirk Geurkink

  3. Hey Peter,

    Mooie kast! Ik ben zelf ook van plan zo’n kast te bouwen, zou je me kunnen vertellen hoe je aan de filters bent gekomen? Ze zijn als particulier lastig te krijgen!

  4. Hallo Peter,
    Ziet er goed uit! Erg creatieve oplossing voor een groot fijnstofprobleem.
    Ik wens je veel success maar……geen concurrent worden a.u.b!!! 😉
    Tot ziens!