Een hardhouten schouw met spatscherm, voor in de keuken, rekening houdend met de gewenste afzuiging, het kookplaatformaat, het tegelpatroon en de lengte van “de kok”.
Keuken Schouw van hardhout boven kookplaat
In onze nieuwe keuken wilden we een mooie, robuuste schouw die bovendien heel functioneel is. De walmen van de koopplaat moeten echt goed verzameld worden in een kap en niet slechts onder een horizontale plaat. Dit zie je vaak bij veel moderne rvs toestellen van de laatste tijd. Een andere eis was dat er een (semi) professionele (dus grote) afzuigunit (evt. met meerdere motoren) in moet kunnen. Ook dat er later eenvoudig een andere unit in moet kunnen passen. Aan de buitenkant dient het er uit te zien als een klassieke schouw, dus met een lijst en een rand om dingen op te zetten. Tussen het lijstwerk moeten precies de gekozen tegeltjes passen. Aan de onderkant, waar veel stoom langs trekt, mogen er geen kieren in het hout zitten; een naadloze onderlijst dus. Tenslotte moest de kap ruim over de grote (90cm) kookplaat heen passen. Stevige bevestiging tussen de bestaande dakbalken van de keuken, zonder afbreuk te doen aan de dragende constructie ervan, is noodzakelijk, aangezien het ook een vloer is van de slaapkamer erboven.
Basisconstructie
De eerste afbeelding laat zien hoe de uit beuken balkdelen gefreesde sierlijsten, lijst voor lijst om de basisconstructie gelijmd worden. Er is gewone witte houtlijm gebruikt. Lijmklemmen heb je nooit genoeg; ik moet echt een paar grote bij kopen, bij voorkeur nog 2 “sergeants”.
Op de tweede foto is te zien hoe de ruwe basisconstructie wordt gepast in de keuken.
Bij foto drie zitten beide lijsten om de schouw heen gelijmd. In de schouw is een aluminium hoeklijn aangebracht voor de bevestiging aan de plafondbalk in de keuken. Aan de voorkant hangt de schouw in buizen met opgespannen draadeinden, zodat hij niet langzaam voorover gaat hangen. De onderste lijst loopt helemaal om de basisunit heen, zodat er geen stoom tussen kan, waardoor de lijst zou kunnen gaan bollen. De uitsparing voor de tegeltjes is duidelijk te zien. Bij het bepalen van deze uitsparing en daarmee de hoogte van de rand van de basisunit, niet vergeten het juiste aantal tegeltjes en de dikte van de voegen mee te nemen in de berekening. Ja, met passen men meten wordt de meeste tijd versleten ……
Schouw met tegeltjes
Het vierde plaatje toont de schouw met proefplaatsing van de tegeltjes. De grote kookplaat zit er mooi midden onder. De exacte passing van de tegels in horizontale richting is bereikt door op de hoeken passtukjes te maken van een reststuk van de kantlijst. Ook de tegeltjes onder de schouw dienen precies uit te komen. Het is niet mooi om halve tegeltjes te moeten zetten als het ook met hele kan. Langs de schouw, tegen de muur is met ouderwetse kraaldelen een lambrisering aangebracht, afgewerkt met hetzelfde freesprofiel als ik voor de schouw heb gemaakt; wel zo mooi.
Op foto 5 zijn alle tegeltjes aangebracht en gevoegd. Dat voegen bleek geen sinecure, aangezien er “gekartelde holle” tegeltjes waren gekozen. Die liepen met voegen dus helemaal vol ! Het “random” patroon is bedacht door Kris met zijn wiskundeknobbel. Hij heeft met een formule bepaald hoe je evenveel tegeltjes van alle drie de kleuren zo kunt leggen dat het lijkt of ze willekeurig uit de doos zijn gepakt.
Tenslotte de laatste afbeelding; die laat het eindresultaat zien. De afzuigunit is hier duidelijk zichtbaar; de enorme sleuf rondom zorgt voor een stevige afvoer als de 2 ventilatoren vol aan staan. Het spatschem heb ik van een meranti plaat gemaakt, omlijst met hetzelfde profiel dat ik voor de lambrisering heb gemaakt. De steunen drukken hem iets achterover, zodat hij niet staat te wiebelen. Na het koken kan het scherm eventueel worden weg gehangen aan de binnenkant van de grote keukenkast.
Peter van Tienhoven