Gereedschap is nodig om de gebruiksvoorwerpen te maken maar het resultaat wordt erg bepaald door hoe goed het een natuurlijk verlengstuk van mijn handen is.
Verlengstuk van je hand
Het is belangrijk dat handgereedschap lekker in de hand ligt. Het moet niet te zwaar zijn, goed aanvoelen en een mooie uitstraling hebben. Als het niet lekker in de hand ligt voelt het niet als een “natuurlijk” verlengstuk van mijn hand. Indien nodig dan pas ik het daarop aan, anders heb ik de neiging om het niet meer te gebruiken. Goed aanvoelen heeft vooral met materiaalsoort, grootte en gewichtsverdeling te maken. Handgereedschap moet qua formaat en gewicht passen bij de grootte en de kracht van je hand.
Wat een “mooie uitstraling” is, is persoonlijk natuurlijk. Toch blijkt het altijd ook te maken hebben met goed gekozen basismaterialen die elkaar in hun werking ondersteunen. Een scherp stuk metaal is koud maar wordt makkelijk gehanteerd als het veilig in een “warm” stuk hout is gevat. De vorm van het gereedschap moet direct de werking verraden: al op het eerste gezicht past het volstrekt logisch bij het doel waarvoor het gereedschap dient.
Heel soms maak ik gereedschap helemaal zelf, zoals in het geval van een complete werkbank of een speciaal fijnstoffilter, maar meestal betreft het een hulpstuk bij bestaand gereedschap, zoals een bovenfrees geleiding die de bovenfrees stabiel houdt op het werkstuk en tegelijkertijd zonder speling langs het werkstuk laat geleiden. Meestal gaat het echter over het aanpassen van een onderdeel van bestaand gereedschap, zoals het vervangen van standaard handvatten van een schaaf door zelf gemaakte exemplaren die afgestemd zijn op mijn handen.
Gebruik het “pull-down-menu” van deze site om een keuze te maken.
Peter van Tienhoven