Kandelaar

Een kleine kandelaar, gemaakt van Goudenregenhout uit eigen tuin. De boom werd gerooid vanwege ziekte. Met een gele kaars die licht werpt op de handgedraaide vormen van het kernhout krijgt de “goudenregen” een tweede leven. Mijn eerste draaiwerk; gelijk verliefd op Goudenregen !


 

Kandelaar van Goudenregenhout

Op de eerste afbeelding is duidelijk te zien dat het kernhout van de goudenregen heel donker gevlamd is, terwijl het spinthout licht is en de bast grijsgroen. Het hout heeft 2 jaar onder een afdak gedroogd en was niet gescheurd. De draaibank is door iemand in 1977 vervaardigd uit draaiende onderdelen van een oude David Brown tractor. Het is dus zeker stevig genoeg! Aangezien dit pas mijn derde draaiwerk was en ik niet wist of goudenregenhout wel goed geschikt is voor houtdraaien, ben ik hel voorzichtig te werk gegaan. Ik beschikte nog niet over echte houtdraaibeitels met van die lange stelen en in vorm geslepen snijkanten, dus heb ik een oude gesmede “boerenbeitel” met een stevig handvat van mijn vader gebruikt. Een klein scherp geslepen snijvlak moest het maar doen ….. Na het draaien is het hout in de lijnolie gezet; wat ruikt dat lekker !

Foto twee toont een detail van de goudenregen houten kandelaar. Ik ontdekte dat het feit dat ik uit onervarenheid het hout nog niet perfect in het hart had uitgelijnd ook een voordeel had: met draaien kwam de tekening zo veel mooier tot uiting vanwege de excentrische opspanning van het werkstuk. Als je het hout van dichtbij bekijkt (klik op de foto) die je nog beter de nerf en de structuur. Helaas kon ik er geen beschrijving van vinden in mijn Houtvademecum van Wiselius; waarschijnlijk omdat dit hout niet voor productie wordt gebruikt in Nederland.

Het derde plaatje geeft een “line-up” van mijn eerste draaiwerk: goudenregen (3x), redwood en beuken. Het middelste object is expres excentrisch ingespannen geweest, waardoor je die niet-concentrische cirkels kreeg. Mooi om het hele verloop van bast naar hart de kunnen zien; daar ga ik in de toekomst vast meer mee doen. Al deze stukken zijn met smalle steekbeitels gedraaid. echte houtdraaibeitels waren inmiddels in aantocht.

Op de vierde foto tenslotte is het draaiwerk met het gele kaarsje uitvergroot. Als je de kaars aansteekt herinnert de gele gloed je weer aan die mooie boom. Het bovenstukje lijkt op een pion van een schaakbord. Als ik meer geoefend ben en voldoende stronken van de goudenregenboom heb verzameld kan ik misschien een schaakspel maken: de donkere stukken van goudenregen en de lichte van beuken (uit open haard blokken). Het bord zou ik van beuken kunnen maken, ingelegd met goudenregen. Ok een mooi project voor later….

 

Woodturnings berm art crafting

 

 

 

Peter van Tienhoven

 

 

Mail br