Allerlei schalen van diverse houtsoorten.
Schalen maken op de houtdraaibank is verslavend
Nadat ik in mei 2017 een mooie cursus gevolgd bij bij Ronald Kanne op de Houtdraaierij, heeft het schalendraaivirus ook mij in haar macht.
Het is ontzettend leuk om schalen te draaien van verschillende soorten hout en in allerlei vormen. Meestal wordt een schijf uit een stam in twee halve cirkels gekloofd als basisblok voor de schaal, maar in kopshout kan ook, al vergt dat een andere draaitechniek. Het draaien van vers hout wordt ook wel “Nat draaien” genoemd en dat kun je er ook behoorlijk van worden. Het voordeel van nat draaien is dat het relatief makkelijk snijdt. Je moet de voorgedraaide schaal daarna vakkundig een aantal maanden drogen, waarbij je de kopse kanten insmeert met houtlijm of een ander product dat de verticale, buisvormige nerfstructuur afsluit tegen te hart drogen. Als de schaal ongelijk opdroogt vervormt hij zo erg dat hij kan scheuren.
Ik ben begonnen met een natte schaal uit berkenhout, die moet eerst nog drogen alvorens hij netjes wordt afgedraaid. Daarna een schaal van beukenhout met veel “slaap” erin: prachtige tekening en verkleuring door inwerking van schimmels. Ook heb ik een schaal van walnotenhout gemaakt.
Uit een gekloofde stam van een Es heb ik een grote kom gedraaid.
Peter van Tienhoven