Een stevige hamer, gemaakt uit een dode tak van essenhout: een slaghamer
Met de hand en voor in de hand
We hebben een prachtige grote gewone Es in de tuin staan. Zoals veel Essen sterft ook hier af en toe een tak af. Zo een grote tak heb ik gebruikt om een slaghamer van te maken. Geen ontwerp of maten vooraf; gewoon laten leiden door de vorm en grootte van de tak en de vorm en grootte van mijn hand.
De natuurlijk gevormde gebogen vorm heb ik zodanig benut, dat de kop van de slaghamer een beetje naar beneden buigt en het handvat beter bij de vorm van mijn hand past. De “kopse” kant van het hout wordt, vanwege de sterkte, de slagkant van de hamer. De steel heeft de houtkern helemaal doorlopen, zodat hij veel flexibiliteit heeft om trillingen op te vangen.
De slagkant van de kop is dikker dan de achterzijde en de steel zit voor het midden van de kop geplaatst, waardoor de gewichtsverdeling helpt bij het slaan met de slaghamer. De steel heeft lichte inkepingen voor mijn vingers, zowel vlak achter de kop voor de “korte” grip als aan het achtereind.
De steel zit door-en-door en is vastgeklemd met een Eiken spie aan de bovenkant. Daarnaast zit aan beide zijden van de kop een strakke wikkeling van nylondraad in de kier “gebreeuwd”. Het draad is met CA-lijm verzadigd.
In de zijkanten van de slaghamer is een vlechtpatroon gemaakt. Dit heb ik al een keer eerder gedaan bij de whiskylamp. Aangezien beide zijkanten verschillen in vorm, zijn ook de vlechten daarop aangepast. De gaten tussen de vlechten zijn “aangeprikt” met een priem. Door dit vlechtwerk wordt de slaghamer een stukje mooier, maar ook lichter. Het geheel weegt 820 gram.
Nadat er twee lagen Danish Oil zijn aangebracht kan de slaghamer oftewel “mallet” in gebruik genomen worden. In het gebruik komt hij het beste tot zijn recht, ook al zou hij niet misstaan in verzameling fantasy voorwerpen…..
zie ook de fotoshoot slaghamer voor een paar grotere fotos.
Peter van Tienhoven