Een kast van Kersenhout en Robinia, met Essen en Goudenregen voor de details. Op deze whiskykast laat ik al mijn fantasie los; het wordt vast een meerjarenproject !
Een sterke Fantasie in hout
Whisky is een sterke drank die zijn typische geur en smaak met name ontleent aan het hout waarin het gerijpt. Ook zijn er kruiden die tijdens het jarenlange rijpingsproces toegevoegd. Met deze kast gaat het net zo: de vorm, detaillering en uitstraling komen langzaam tot stand door er lang mee bezig te zijn. Steeds worden er elementen toegevoegd en veranderd.
Kersen als basis gevat in Robinia
In 2021 mocht ik van een vriend zijn oude kersenstronk rooien. Het was het restant van een dikke Kersenboom, die hij al jaren geleden had omgezaagd. De Stronk stond in een donkere, vochtige hoek van de tuin. Hij was al behoorlijk aangetast door schimmel, maar zag er nog redelijk goed uit. Met de kettingzaag heb ik terplekke de stronk in ruwe stukken gezaagd en die ruim een jaar gedroogd in mijn werkplaats. Sommige stukken zijn veel te zacht en vermolmd door de schimmel, maar andere delen lijken nog heel goed bruikbaar. Ik ben er blij mee en ga de betere delen gebruiken. Het vochtgehalte van het hout is in 1 jaar teruggelopen tot 8-9%; lekker droog dus. In de whiskykast ga ik ook Robinia, Essen en Goudenregen toepassen voor constructie-elementen en decoratieve details. Veel van de te gebruiken heb ik reeds geoefend bij het maken van de bijpassende Whiskylamp.
Eerst zijn de grove stukken hanteerbaar gemaakt, door handmatig ieder stuk aan een zijkant vlak te schaven en dat verder als referentie te gebruiken. Vervolgens heb ik van ieder stuk de bovenzijde handmatig gevlakt met de schrobschaaf en daarna met een bankschaaf netjes gemaakt. Op de mechanische schaaftafel daarna de brede bovenzijde gevlakt en vervolgens de onderzijde op dikte gemaakt met de vandiktebank. De grotere dikke stukken heb ik met de lintzaag gedeeld tot twee panelen die als elkaars “spiegelbeeld” ingezet kunnen worden. Tenslotte zijn uit de langste stukken balkjes gezaagd om het frame van te bouwen. Al snel bleek dat er te weinig lange rechte balkjes van Kersen waren om een stevig kastframe van te bouwen. Oude Robinia balken, die rond 1990 in Friesland als beschoeiing van de waterlopen hebben gediend heb ik gebruikt om de balken voor het frame van te maken. In het frame komen panelen van Kersenhout met details van Goudenregen- en Essenhout.
Slingerend ontwerpproces
Oorspronkelijk wilde ik een Whiskykist voor 1 fles maken: een soort “strongbox” met een knipoog naar het stenen tijdperk. Later is dat een groter model geworden; een heuse whiskykast voor meerdere flessen. Het eerste ontwerp stond op “trollenvoeten” en de deurtjes hadden een bolle vorm en een aantal kleine raampjes…. mede door de slechte staat van het Kersenhout is het ontwerp veranderd naar een vorm met speelruimte. Het ontwerp van de whiskykast heb ik inmiddels diverse keren aangepast: het blijft een kast op twee stoere “benen”, met twee paneeldeuren en twee laden en binnenin een “flessenhouder”. Het model met glazen deurtjes maakte plaats voor een versie met Noordse mythologie op de panelen en diverse ronde vormen….. wat later weer is veranderd naar een strakkere basisvorm met panelen met daarop een weefvorm en medallions…..
Proefpaneel in lamp
Om te kunnen oefenen met alle nieuwe elementen die ik wil toepassen in de whiskykast heb ik eerst een proefobject gemaakt met daarin de belangrijkste onderdelen: een Whiskylamp.
WORDT VERVOLGD……
Peter van Tienhoven
Ik ben heel benieuwd naar de mooie verhalen die hier weer gaan ontstaan. 🙂
Knap vakmanschap Peet!